SUPERPRZEPIS

Biscotti z żurawiną i pistacjami

  • wjosna
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Biscotti z żurawiną i pistacjami Więcej zdjęć (4)

Doskonałe ciasteczka do kawy, chrupiące pyszności z pistacjami i żurawiną

Składniki:

Biscotti z żurawiną i pistacjami

 

  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżka esencji waniliowej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 gr pistacji
  • 150 gr suszonej żurawiny

 

Sposób przygotowania:

Biscotti z żurawiną i pistacjami
Cukier z olejem zmiksować na jednolitą masę, dodać jajka I esencję waniliową, zmiksować. W misce przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Powoli miksując dodać mieszankę suchych do mokrych składników. Ciasto powinno być gęste. Wmieszać łyżką pistacje i żurawinę. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zmoczyć ręce i uformować podłużny wałek. Piec w temperaturze 150 stopni przez 35 minut, wyjąć i przestudzić 10 minut. Ciasto przełożyć na deskę do krojenia i ostrym nożem pokroić w ukośne plastry. Ciasteczka wyłożyć z powrotem na blachę I piec jeszcze 15 minut w 135 stopniach.
Biscotti z żurawiną i pistacjami
Ciasto uformować zmoczonymi dłońmi w długi wałek
Biscotti z żurawiną i pistacjami
Ciasto po przypieczeniu w piekarniku lekko przestudzić, i potem pokroić w kawałki
Biscotti z żurawiną i pistacjami
Pokrojone biscotti ponownie ułożyć na blasze do pieczenie i zapiec przez 25 minut

Tagi:

jajko jajka