Biszkopt ananasowy
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Jajka ubić, dodać cukier, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i włożyć do wysmarowanej tłuszczem pros


trudność: łatwe
czas:

Biszkopt ananasowy - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 5 jaj,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Poncz:
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny.
  • Krem ananasowy:
  • puszka ananasów,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 2 łyżki cukru,
  • 30 dag margaryny,
  • 5 żółtek.
  • Wierzch białkowy:
  • 5 białek,
  • pół szklanki cukru,
  • 20 dag wiórków kokosowych.
  • Do dekoracji:
  • gotowa polewa czekoladowa.

Biszkopt ananasowy - PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubić, dodać cukier, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i włożyć do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy 25x36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. Półtorej szklanki soku z ananasów zagotować. W pół szklanki soku rozmieszać budynie śmietankowe i cukier. Wlać do wrzącego soku i zagotować mieszając. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć, dodawać naprzemiennie po jednym żółtku i łyżce zimnego budyniu. Pod koniec dodać do masy pokrojone w kostkę ananasy. Delikatnie wymieszać. Krem ananasowy wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biszkopt ananasowy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Sernik z kajmakiem i karmelkami Miodowy kuch z suszonymi śliwkami Zwariowany przekładaniec
Pierniczki witrażyki Torcik ala Tiramisu Gofry z dżemem truskawkowo-malinowym
Kokosowy sernik ryżowy Pieguskowe szaleństwo Drożdżowy przeplataniec z bakaliami
Dyniowe ciasto z żurawiną i cynamonem Deser jogurtowy z bananem, żurawiną i migdałami Ciastka owsiane z orzechami pinii i nerkowca

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane