Biszkopt ananasowy
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Jajka ubić, dodać cukier, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i włożyć do wysmarowanej tłuszczem pros


trudność: łatwe
czas:

Biszkopt ananasowy - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 5 jaj,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Poncz:
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny.
  • Krem ananasowy:
  • puszka ananasów,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 2 łyżki cukru,
  • 30 dag margaryny,
  • 5 żółtek.
  • Wierzch białkowy:
  • 5 białek,
  • pół szklanki cukru,
  • 20 dag wiórków kokosowych.
  • Do dekoracji:
  • gotowa polewa czekoladowa.

Biszkopt ananasowy - PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubić, dodać cukier, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i włożyć do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy 25x36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. Półtorej szklanki soku z ananasów zagotować. W pół szklanki soku rozmieszać budynie śmietankowe i cukier. Wlać do wrzącego soku i zagotować mieszając. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć, dodawać naprzemiennie po jednym żółtku i łyżce zimnego budyniu. Pod koniec dodać do masy pokrojone w kostkę ananasy. Delikatnie wymieszać. Krem ananasowy wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biszkopt ananasowy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Omlet na słodko polany sorbetem Gofry z ricottą Mini naleśniczki z ananasami
Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek
Muffiny z kisielem Torcik krówkowo smietanowy Marchewkowa tarta
Muffiny owsiane z rodzynkami Tarta makowo- pomarańczowa Krem pomarańczowy- orange curd

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane