Biszkopt ananasowy
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Jajka ubić, dodać cukier, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i włożyć do wysmarowanej tłuszczem pros


trudność: łatwe
czas:

Biszkopt ananasowy - SKŁADNIKI:

  • Biszkopt:
  • 5 jaj,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Poncz:
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny.
  • Krem ananasowy:
  • puszka ananasów,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 2 łyżki cukru,
  • 30 dag margaryny,
  • 5 żółtek.
  • Wierzch białkowy:
  • 5 białek,
  • pół szklanki cukru,
  • 20 dag wiórków kokosowych.
  • Do dekoracji:
  • gotowa polewa czekoladowa.

Biszkopt ananasowy - PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubić, dodać cukier, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i włożyć do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy 25x36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. Półtorej szklanki soku z ananasów zagotować. W pół szklanki soku rozmieszać budynie śmietankowe i cukier. Wlać do wrzącego soku i zagotować mieszając. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć, dodawać naprzemiennie po jednym żółtku i łyżce zimnego budyniu. Pod koniec dodać do masy pokrojone w kostkę ananasy. Delikatnie wymieszać. Krem ananasowy wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biszkopt ananasowy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Babeczki omleciki z kremem karmelowym Karmelki z musem jabłkowym Waniliowe serduszka z orzechami
Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino Kisiel jabłkowo-jagodowy Dyniowe buchty z marmoladą
Dyniowy budyń z robaczkami Gofry z mascarpone Ciasteczka czekoladowo-owsiane
Muffinki piernikowe z miodem i pomarańczą Pyszne ciasto 3 BIT Naleśniki cytrynowe z żurawiną i miętą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane