Zuzanna3

Zuzanna3

Kucharz
[Przepisów: 5]

Biszkopt cappuccino

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto dobrze służy jako tort !!! =)

Biszkopt cappuccino

Składniki:

Biszkopt cappuccino

 

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki katoflanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki kakao
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 litra mleka
  • 1 kostka masła
  • Masa kawowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (cappuccino)
  • 2 śnieżki
  • 5 łyżek żelatyny

Sposób przygotowania:

Biszkopt cappuccino
Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli.W trakcie ubijania dodawać po łyżce cukru.Następnie wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i jedno opakowanie cukru waniliowego.Dodaj żółtka oraz kakao.Ubij masę an krem.Formę wysmarować tłuszczem i wlać ciasto.Upiec biszkopt w temperaturze 180*C przez 50 min.Dwa budynie śmietankowe ugotować w 0,5 litra mleka.Gdy przestygną dodać kostkę miękkiego masła i zmiksować na puszystą masę.Rozsmarować masę budyniową na ostudzonym biszkopcie (można dodać do kremu bakalie).Przygotuj drugą masę kawową.Żelatynę rozpuścić we wrzątku.Śnieżkę ubić z mlekiem i kawą, połączyć z żelatyną masę wylać na krem budyniowy i pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia.

Smacznego =)