IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Biszkopt cynamonowy z jabłkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciekawy w smaku i wyglądzie biszkopt cynamonowy.

Biszkopt cynamonowy z jabłkami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt cynamonowy z jabłkami.

 

  • 2,5 szklanki mąka pszenna,
  • 3/4 szklanki cukier,
  • 2 szt jaja,
  • 1 szklanka mleko,
  • 180 gram margaryna,
  • 3 łyżeczki cynamon,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki soda oczyszczona,
  • 300 gram marmolada,
  • 4 szt jabłka,
  • 2 szt galaretka czerwona

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt cynamonowy z jabłkami.
Margarynę ucieramy z marmoladą (pałką lub robotem) następnie dodajemy: jajka, cukier i mleko, cały czas ucierając aż do uzyskania jednolitej masy. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i cynamonem . Cały czas ucieramy ciasto, dodajemy porcjami mąkę z dodatkami aż do zmieszania wszystkiego na jednolitą masę. Ciasto wlewamy do prostokątnej formy i pieczemy przez 40 minut w 150 stopniach. Jabłka obieramy i kroimy w cząstki i dusimy chwilę aż zmiękną. Galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu (polecam dać trochę mniej wody) i mieszamy z jabłkami odstawiamy do ostygnięcia. Na zimny biszkopt kładziemy masę jabłkową dopiero gdy galaretka zacznie się ścinać. Odstawić do całkowitego zastygnięcia galaretki. Smacznego!
Biszkopt cynamonowy z jabłkami.
Margarynę ucieramy z marmoladą (pałką lub robotem)
Biszkopt cynamonowy z jabłkami.
Mąkę mieszamy z sodą, kakao i cynamonem
Biszkopt cynamonowy z jabłkami.
Ciasto wlewamy do prostokątnej formy i pieczemy przez 40 minut w 150 stopniach.
Biszkopt cynamonowy z jabłkami.
Jabłka obieramy i kroimy w cząstki i dusimy chwilę aż zmiękną