mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Biszkopt czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny, zawsze się udający biszkopt :)

Biszkopt czekoladowy

Składniki:

Biszkopt czekoladowy

 

  • 6 jajek
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Biszkopt czekoladowy
Na początku ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję stopniowo do piany z białek cukier, ciągle ubijam nie przerywając. Następnie dodaję do piany po jednym żółtku, cały czas ubijam. Następnie wlewam ocet oraz olej.
Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem oraz kakao. Dodaję przesiane suche składniki do ubitych białek i delikatnie mieszam za pomocą łyżki, nie miksuję już. Ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę w 170 stopniach w nagrzanym piekarniku około 30 minut.