BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 536]

Biszkopt czekoladowy z masą krówkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszny biszkopt o smaku czekolady z masą korówkową. Biszkopt miękki i puszysty, a dodatek masy śmietankowej wzbogacił jego smak.

Biszkopt czekoladowy z masą krówkową

Składniki:

Biszkopt czekoladowy z masą krówkową

 

  • Biszkopt;
  • 5 jajek,
  • 3/4 szkl. mąki tortowej ubrać 3 łyżki a w zamian dodać 3 łyżki kakao,
  • 1/4 szkl , mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szkl cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Krem kajmakowy;
  • 500 ml kremówki,
  • 150 g mlecznej czekolady,
  • 200 g. masy kajmakowej,
  • Krem śmietankowy;
  • 500 g. kremówki,
  • 2 śmietan fixy,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • dżem brzoskwiniowy,
  • 1 puszka brzoskwiń .

Sposób przygotowania:

Biszkopt czekoladowy z masą krówkową
Biszkopt:

Jajka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając pod koniec ubijania cukier i żółtka, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą białkową. Ciasto przełożyć do formy o śr. 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka około 40 min. w temperaturze 180 stopni, Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na 2 blaty.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę dodać masę kajmakową podgrzać do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści.

Krem śmietankowy:

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem pod koniec dodać śmietan fixy.

Składanie:

Spodni blat włożyć z powrotem do tortownicy nasączyć sokiem z brzoskwiń posmarować dżemem, nałożyć masę kajmakową. Następnie smarujemy masą śmietankową. Na masę śmietankową rozłożyć odsączone pokrojone brzoskwinie (1/2 puszki). Na to nałożyć drugi blat również nasączony sokiem. Wierzch lekko posmarować dżemem, nałożyć krem śmietankowy i włożyć do lodówki na kilka godz. aby masa kajmakowa się ścięła.

Ciasto wyjąc z tortownicy boki obłożyć kremem śmietankowym i udekorować według uznania.

Można polać polewą czekoladową.