joasiaant

joasiaant

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Biszkopt domowy- ciasto podstawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podstawa biszkoptowa, z której możemy wyczarować pyszny placek, albo tort...

Biszkopt domowy- ciasto podstawowe

Składniki:

Biszkopt domowy- ciasto podstawowe

 

  • 8 jajek
  • 2 i 2/3 szkl. mąki
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody niegazowanej, chłodnej
  • ew. opakowanie cukru waniliowego lub aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Biszkopt domowy- ciasto podstawowe
Jaka umyć. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na jednolitą, jasną masę. Do żółtek wlać olei i wodę, ponownie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. dodać ją do wcześniej przygotowanej masy, dokładnie wymieszać. Z białek, z dodatkiem szczypty soli, ubić sztywną pianę. Ubite białka dodawać do ciasta i delikatnie, najlepiej ręcznie, mieszać plastikową łyżką. Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, albo wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać na blaszkę. Wstawić do wcześniej nagrzanego pieca na 170- 180 st. ciasto piec ok 30- 40 minut. Ciasto można sprawdzić wbijając w niego drewniany patyczek. Placek jest gotowy, jeżeli nie przykleja się do patyczka i jest rumiany.