lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Biszkopt kakaowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt ciemny idealnie nadaje się do przekładanych ciast z kremem oraz do tortów. Jest wilgotny i mięciutki co sprawia, że każdy chętnie po niego sięga.

Biszkopt kakaowy

Składniki:

Biszkopt kakaowy

 

  • 8 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki płaskie kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt kakaowy
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Mąkę , kakao, proszek do pieczenia mieszamy i stopniowo dodajemy do jajek delikatnie mieszając aż masa będzie jednolita. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w 180 stopniach.