anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Biszkopt kakaowy mój ulubiony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Biszkopt kakaowy świetnie smakuje i ładnie się prezentuje przełożony zarówno jasnymi jak i ciemnymi kremami.

Biszkopt kakaowy mój ulubiony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt kakaowy mój ulubiony

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt kakaowy mój ulubiony
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki i kakao wymieszać i przesiać przez gęste sitko. Następnie delikatnie wmieszać do ciasta silikonową szpatułką.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarować. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego do 165°C piekarnika i piec 30 minut, na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu. Następnie wyłączyć piekarnik, zostawiając lekko uchylone drzwiczki, do całkowitego wystygnięcia ciasta.

Boki biszkoptu oddzielić nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Najlepiej jest go dzielić na blaty dopiero następnego dnia.
Biszkopt kakaowy mój ulubiony
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek.
Biszkopt kakaowy mój ulubiony
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i dalej ubijać.
Biszkopt kakaowy mój ulubiony
Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
Biszkopt kakaowy mój ulubiony
Nastepnie mąki i kakao delikatnie wmieszać do ciasta silikonową szpatułką.

Tagi:

biszkopt