mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Biszkopt kakaowy na tortownicę 28cm

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Biszkopt to podstawowy składnik wielu ciast i tortów

Biszkopt kakaowy na tortownicę 28cm

Składniki:

Biszkopt kakaowy na tortownicę 28cm

 

  • 5 szt. jajka,
  • 250 gram mąka,
  • 250 gram cukier,
  • 1 łyżka woda,
  • 2 łyżki proszek do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 łyżki wody
  • bułka tarta Prymat,
  • margaryna do smarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt kakaowy na tortownicę 28cm
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą . Oddzielamy białka od żółtek . Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę ,kolejno dodajemy żółtka , cukier , mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , następnie dodajemy kakao i wodę , ubijamy na wolnych obrotach aż wszystkie składniki się ze sobą połączą .Przelewamy ciasto do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy około 25 minut do 30 minut.Ciasto na płaty kroimy dopiero po wystygnięciu.