Biszkopt królewski z galaretkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smakuje całej mojej rodzinie a najbardziej moim dzieciom

Biszkopt królewski z galaretkami

Składniki:

Biszkopt królewski z galaretkami

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • po łyżce oleju i octu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 1/2 l kwasnej śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 opakownia żelatyny
  • 4 galaretki o różnych kolorach
  • Oraz:
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Biszkopt królewski z galaretkami
1. Biszkopt: białka ubić, dodać stopniowo cukier, po 1 żółtku i nadal miksować na puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem. Miksować na najniższych obrotach, dodać ocet i olej. Wlać do tortownicy (śr 29 cm). Piec około 30 minut w 180 stopniach C. Studzić i przekroić na pół. 2. Masa: trzy galaretki rozpuścić oddzielnie w trochę mniej niż 1/2 l wody, Studzić. Zastygnięte kroić w kostkę. żelatynę i czwartą galaretkę rozpuścić oddzielnie w 1 szklance przygotowanej wody. Studzić. Śmietanę ubić z cukrem. Wlać żelatynę i galaretkę, ubić na najniższych obrotach. Dodać kostki galaretek, mieszać. 3. Spód biszkopta włożyć do tortownicy i zalać 1/2 tężejąca masą śmietanową. Przykryć ciastem i wyłożyć resztą masy. Posypać wiórkami lub płatkami migdałowymi. Schłodzić.