mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Biszkopt makowo-kokosowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne, szybkie ciasto z makiem i kokosem

Biszkopt makowo-kokosowy.

Składniki:

Biszkopt makowo-kokosowy.

 

  • 3/4 szkl. maku
  • 3/4 szkl. cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 7 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt makowo-kokosowy.
Białka oddzielam od żółtek. Następnie z białek i szczypty soli ubijam pianę, dodając stopniowo cukier, dalej miksuję aż do powstania sztywnej piany. Wsypuję do piany wiórki kokosowe, wymieszane makiem, proszkiem do pieczenia i mąką. Mieszam całość delikatnie za pomocą łyżki. Masę wykładam na blachę wyłożona pergaminem. Piekę ciasto około 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C. Po upieczeniu wyjmuję i pozostawiam do ostudzenia.

Tagi:

mak biszkopt