kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Biszkopt migdałowo-ananasowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Połączenie miękkiego biszkoptu z chrupkimi migdałami i soczystymi ananasami

Biszkopt migdałowo-ananasowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkopt migdałowo-ananasowy

 

  • Na ciasto:
  • 1 szklanka maślanki
  • 3 jajka,
  • 400 g mąki
  • 125g margaryny
  • 200 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 2 łyżki cukru do budyniu
  • 0,4 l mleka
  • dodatki:
  • ananasy w puszcze lub świeży jak ktoś ma pod ręką
  • płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt migdałowo-ananasowy
Rozpuszczamy margarynę w rondelku i studzimy, aby była letnia W tym czasie jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy ciągle miksując: margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia i maślankę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, Ciasto wylewamy na okrągła blachę, natłuszczoną i podsypaną bułka tartą Pieczemy około 20-25 minut w systemie góra/dół Bez maślanki też ciasto wyjdzie Jak ciasto się piecze robimy budyń i wrzucamy do zrobionego i lekko przestudzonego posiekane ananasy i migdały- około 100 g. Tak aby wyszła dość gęsta masa. Biszkopt dzielimy na dwa krążki. Dół nasączamy syropem z puszki z ananasa- kilka łyżeczek. Na to smarujemy 3/4 masy budyniowej. Przykrywamy drugim krążkiem, smarujemy pozostałą masą i posypujemy migdałami. Świeży jest bardzo miękki i rozpływa się w ustach. PO kilku godzinach w lodówce jest bardziej zwarty, ale mięciutki i też rozpływający się ustach. Najlepszy!
Biszkopt migdałowo-ananasowy
Etap 2 Gotowy kawałek po schłozeniu w lodówce