zakrecona8

zakrecona8

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Biszkopt napoleoński zakreconej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ostatnio zniknął tak szybko, że ledwo się załapałam ;) Musi więc być bardzo smaczny - sami sprawdźcie. :)

Biszkopt napoleoński zakreconej

Składniki:

Biszkopt napoleoński zakreconej

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku

 

  • Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 250 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 1 duże opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Biszkopt napoleoński zakreconej
Rozdzielić jajka. Najpierw należy ubić pianę z białek, dodać do niej cukier, a potem żółtka. Połączyć mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i wsypać je do naczynia. Na końcu wlać olej i wszystko razem dokładnie wymieszać. Część mleka zmiksować z mąką i jajkami. Resztę mleka zagotować z masłem, wsypać cukry. Wlać zmiksowaną masę, wymieszać aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na przekrojony biszkopt.