kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Biszkopt owsiany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Delikatny biszkopt owsiany bez mąki pszennej i proszku do pieczenia, świetnie nadaje się jako zamiennik tradycyjnego biszkoptu (jego zdrowsza wersja) lub na śniadanie do wszelkiego rodzaju konfitur i dżemów.

Biszkopt owsiany Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkopt owsiany

Składniki na formę o średnicy 18 cm.

Sposób przygotowania:

Biszkopt owsiany

ETAP 1:

Biszkopt owsiany
Zwiększając proporcje biszkoptu na jedno kolejne jajko przypada 1i 1/2 łyżki mąki

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier w dwóch częściach ciągle ubijając. Żółtka rozbełtujemy z gorącą wodą i zapachem, dodajemy do białek krótko miksując tylko do połączenia składników.

ETAP 2:

Biszkopt owsiany
Masę należy mieszać za pomocą łyżki, delikatnie i jak najkrócej.

Wymieszane razem mąki przesiewamy w dwóch porcjach do masy jajecznej i mieszamy za pomocą łyżki. Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku w 175 stopniach C. przez około 35 minut. Czy biszkopt jest gotowy najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka.

ETAP 3:

Biszkopt owsiany
Z podanych składników wychodzi biszkopt w formie 18 cm, który można podzielić na dwa płaty. Na zdjęciu przekrojony biszkopt.

Tak przygotowany biszkopt jest bardzo kruchy i delikatny lecz z powodzeniem zastąpi ten zrobiony z mąki pszennej i proszku do pieczenia, a będzie równie smaczny.

Tagi:

biszkopt