gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Biszkopt przekładany kremem z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie i smaczne ciasto, które wymyślił mój synek, który lubi wszystkie ciasta z kremem budyniowym.

Biszkopt przekładany kremem z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt przekładany kremem z galaretką

 

  • 3 jajka
  • 3,5 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie kremu do karpatki (budyniowego)
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt przekładany kremem z galaretką
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą pianę. Następnie wsypujemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Ciasto wylewamy do wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą tortownicy (małej). Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, po czym rozsmarowujemy na biszkopcie, przykrywamy drugim. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i odstawiamy do stężenia. Gdy zacznie tężeć wylewamy na wierzch ciasta.
Biszkopt przekładany kremem z galaretką
Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę.
Biszkopt przekładany kremem z galaretką
Do piany dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą pianę. Następnie wsypujemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Ciasto wylewamy do tortownicy.
Biszkopt przekładany kremem z galaretką
Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
Biszkopt przekładany kremem z galaretką
Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, po czym rozsmarowujemy na biszkopcie, przykrywamy drugim.