ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Biszkopt przekładany masą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Biszkopt przekładany masą

Składniki:

Biszkopt przekładany masą

 

  • BISZKOPT
  • 5 jajek
  • cukru tyle samo ile ważą jajka
  • mąki pszennej tyle samo ile ważą jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA
  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • opakowanie galaretki
  • 1,5 kostki margaryny bielskiej
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Biszkopt przekładany masą
BISZKOPT: Jajka ważymy,wbijamy do miski i ubijamy razem z cukrem na puszystą masę.Dodajemy mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia i wszystko razem dokładnie mieszamy łopatką lub drewnianą łyżką.Blaszkę o wymiarach 25x40 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem.Na przygotowaną blaszkę wylewamy ciasto równomiernie smarując.Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach,Po upieczeniu cisto wykładamy na tacę i studzimy.Po ostudzeniu biszkopt przekrawamy na 2 równe krążki. MASA BUDYNIOWA Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu.Studzimy.1/2 kostki margaryny ucieramy,dodając po łyżce przestudzonego budyniu na gładką masę MASA Z GALARETKĄ Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 litra wrzątku.Odstawiamy do stężenia.Kostkę margaryny ucieramy na gładką masę.Gdy galaretka stężeje,dodajemy ją powoli do utartej margaryny i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. SKŁAD CIASTA Biszkopt - dżem z czarnej porzeczki - masa budyniowa - biszkopt - masa z galaretką