Biszkopt truskawkowy z waniliowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do spróbowania.....

Biszkopt truskawkowy z waniliowym kremem

Składniki:

Biszkopt truskawkowy z waniliowym kremem

 

  • ciasto:
  • 4 łyżki otręby owsiane,
  • 2 łyżki otręby pszenne,
  • 3 szt jajka,
  • 3 łyżki jogurt naturalny odtłuszczony,
  • 1/3 szklanki odtłuszczone mleko w proszku,
  • 1 łyżka słodzik w proszku,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 szczypta czerwony barwnik spożywczy,
  • 1 szczypta aromat truskawkowy w proszku,
  • Krem:
  • 0,5 litra mleko odtłuszczone,
  • 2 łyżki mazeina,
  • 1 łyżka słodzik w proszku,
  • 160 g serek homogenizowany light,
  • do smaku aromat waniliowy,
  • Do nasączenia:,
  • 1/4 szklanki MOCNA HERBATA

Sposób przygotowania:

Biszkopt truskawkowy z waniliowym kremem
Ciasto:Najpierw oddzielic żółtka od białek.Żółtka dokłądnie utrzeć ze słodzikiem do białości, gdy będziemy miksować dodawać kolejno: zmielone otręby, jogurt, mleko w proszku, proszek do pieczenia, barwnik i aromat. Miksować wszystko przez 2 minuty. Na końcu dodać do ciasta ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem dużej blasze, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 10 - 15 minut. Krem: Najpierw z mleka odlać 0,5 szklanki dokładnie rozmieszać w niej mazeinę i słodzik. Resztę mleka zagotować, do wrzącego wlać mieszankę i gotować przez 2 - 3 minuty ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić. Ciepły budyń zmiksować z serkiem oraz aromatem. Ciasto przekroić na pół. Każdą połowę nasączyć herbatą. Krem podzielić na 2 równe części. Jedną rozsmarować na połówce ciasta, przykryć pozostałym ciastem, wierzch posmarować kremem. Wstawić do schłodzenia do lodówki na min. 2 godziny.