luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Biszkopt z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jutro znowu karciane popoludnie, corka przygotowuje kolacje a ja podwieczorek.

Biszkopt z ananasem

Składniki:

Biszkopt z ananasem

  • Skladniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 cukier wanil.
  • 150 gram maki pszennej
  • 150 gram cukru
  • 1/2 buteleczki aromatu o smaku maslanym
  • Skladniki na krem
  • ok.1 szkl. soku ananasowego (z puszki)
  • 1 1/3 szkl. mleka
  • 2 budynie wanil. bez cukru
  • 2 lyzki cukru
  • 125 gram miekiego masla
  • 2 cukry waniliowe
  • Dodatkowo:
  • 2 lyzku dzemu np. pomaranczowego
  • 1 puszka ananasow (10 krazkow ananasa)
  • 2 male puszki mandarynek
  • 1 Tortengus(juz o nim pisalam), albo galaretka

Sposób przygotowania:

Biszkopt z ananasem

Jajka dobrze ubic z cukrem i cukrem waniliowym, nastepnie dodawac po lyzce maki, dalej ubijajac. Na koniec wlac aromat, wymieszac. Na srednia blaszke wylozona papierem do pieczenia wlac ciasto i piec ok.30 min. w temp.160°C. Odlany sok z ananasa wlac do garnuszka, dodac szklanke mleka i 2 lyzki cukru (bez obawy, bedzie wygladalo troche dziwnie-jakby zwarzone, ale pozniej mamy pyszny krem), zagotowac i wlac budynie rozmieszane w reszcie mleka. Gotowy budyn odstawic do ostudzenia. Maslo ubic z cukrami wanil. dodawac po lyzce budyniu o temp. pokojowym i dalej ubijac. Biszkopt posmarowac najpierw dzemem a nastepnie kremem (odlozyc 2 lyzki na posmarowanie bokow ciasta). Na krem wylozyc krazki ananasu i plasterki mandarynek. Na ciasto wylac Tortengus(ktory zrobilam na soku z mandarynek) lub krzepnaca galaretke. Odstawic do lodowki.