Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Biszkopt z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo smaczny biszkopt z czekoladą

Biszkopt z białą czekoladą

Składniki:

Biszkopt z białą czekoladą

 

  • jajka 5 sztuk
  • mąka 1,5 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 2 łyżki
  • aromat waniliowy 4 krople
  • biała czekolada 2 tabliczki
  • ciemna czekolada 1 tabliczka
  • sól 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Biszkopt z białą czekoladą
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut.Po upieczeniu biszkopt ostudzić.Białą czekoladę rozpuścić w rondelku i przelać na wierzch biszkoptu.Ciemną czekoladę pokroić na kawałki i pokruszyć na wierzch ciasta na białą czekoladę.Zostawić do zastygnięcia.