SUPERPRZEPIS

Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami

  • 2
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami Więcej zdjęć (16)

Pyszne ciasto biszkoptowe z aromatycznymi sezonowymi malinami, bitą śmietaną oraz galaretką. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami

 

  • Biszkopt kakaowy:

 

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Do przełożenia:

 

 

  • Dekoracja:

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Biszkopt wykonujemy wg opisu z tego przepisu http://gotujmy.pl/biszkopt-z-bita-smietana-i-owocami,przepisy-truskawki-przepis,239431.html

Upieczony i ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty, które nasączamy np. wodą z cukrem. Jeśli ciasto będzie dla dorosłych można dodać %.

Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. 3/4 śmietany przekładamy na biszkopt i dokładnie ją rozsmarowujemy. Układamy maliny i zalewamy je zimną galaretką. Wstawiamy do lodówki do czasu stężenia galaretki. Odłożoną śmietanę przekładamy na zastygniętą galaretkę i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Śmietanę kremówkę do dekoracji ubijamy na sztywno. Ciasto wyjmujemy z formy i smarujemy je ubitą na sztywno śmietaną. Z pozostałej robimy dekorację. Na środku układamy maliny.

Schładzamy około godziny, a najlepiej przez całą noc.
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Gdy cukier połączy się z białkami dodajemy po jednym żółtku
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Do połączonych składników dodajemy partiami sypkie składniki
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Miksujemy tylko do połączenia składników
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Ciasto przelewamy do tortownicy
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Pieczemy w temp. 180 st przez około 25-30 minut
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Śmietanę ubijamy na sztywno
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Część śmietany wykładamy na nasączony biszkopt
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Na śmietanie lekko dociskając układamy maliny
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Na galaretkę dajemy resztę ubitej śmietany
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Ostrożnie rozsmarowujemy śmietanę na galaretce z malinami i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Wierzch dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną oraz malinami
Biszkopt z bitą śmietaną galaretką i malinami
Pyszne ciasto z malinami bitą śmietaną i galaretką