misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne, a do tego bardzo proste ciasto, które zawsze się udaje. Doskonałe na imprezy oraz jako dodatek do kawy lub herbaty.

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami

 

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 4 różnokolorowe galaretki

Sposób przygotowania:

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodajemy cukier. Gdy ten połączy się z białkami dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera do najmniejszych. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce przesiane sypkie składniki. Całość dokładnie, ale ostrożnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp. 180 st przez 25 minut. Upieczone studzimy i tniemy na dwa blaty.

Galaretki rozpuszczamy w 3/4 ilości wody podanej na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego stężenia, po czym kroimy je na mniejsze kawałki. Nie muszą być regularne.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej połowę z każdej galaretki. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną śmietanę przekładamy na nasączony jeden blat biszkopta i przykrywamy drugim. Pozostałą śmietanę również ubijamy na sztywno i dodajemy do niej pozostałą galaretkę. Przekładamy na wierzch ciasta, nie specjalnie dbając o równomierność. Cały urok polega na "postrzępionym" wierzchu.

Gotowe ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami
Białka ubijamy na sztywno i partiami dodajemy cukier
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami
Do ubitych białek z cukrem dodajemy po jednym żółtku
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami
Do masy jajecznej partiami dodajemy przesiane sypkie składniki
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami
Gotowe ciasto kakaowe przelewamy do formy
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami
Biszkopt pieczemy w 180 st przez około 25 minut
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami
Galaretki przygotowujemy w 3/4 ilości wody podanej na opakowaniu
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami
Do ubitej na sztywno śmietany dodajemy połowę galaretek
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami
Jeden biszkoptowy blat nasączamy
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami
Bitą śmietaną z galaretkami smarujemy nasączony blat
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami
Na wierzch dajemy drugą porcję śmietany z pozostałymi galaretkami

Tagi:

biszkopt