motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne ciasto z truskawkami i galaretką

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

 

  • Biszkopt;
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa;
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2 śnieżki
  • Wierzch;
  • 1/2 kg truskawek
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami
Biszkopt; Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem. Dalej ubijając dodajemy żółtka a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w temp. 180 stopni ok. 20 minut. Masa; Schłodzoną śmietanę ubijamy ze śnieżkami. Na zimny biszkopt rozkładamy masę śmietanową a na nią umyte i dobrze osuszone truskawki. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto dajemy do lodówki.
Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami
Na upieczony biszkopt dajemy masę śmietanową
Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami
Na masę rozkładamy umyte i osuszone truskawki
Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami
Wszystko zalewamy tężejącą galaretką truskawkową