Strona główna Biszkopt z bita smietana i truskawkami

Biszkopt z bita smietana i truskawkami

Z kremem « poprzedni | następny »
ciotka - Przepis na: Biszkopt z bita smietana i truskawkami offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 16
Biszkopt z bita smietana i truskawkami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Biszkoptowe rogi obfitosci z gora bitej smietany i owocow


trudność: łatwe
czas:

Biszkopt z bita smietana i truskawkami - SKŁADNIKI:

  • 4-5 jajek
  • szklanka maki
  • 1/2-3/4 szklanki cukru
  • 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym do posypania.
  • szczypta soli
  • truskawek lub innych owocow jagodowych (poza sezonem mozna uzyc takze okladnie osaczone z zalewy ananasy
  • przynajmniej pol litra 30% smietanki do ubicia
  • smietany do smaku (sama nie uzywam, brytyjska smietanka do ubijania jest sama przez sie wystarczajaco

Biszkopt z bita smietana i truskawkami - PRZYGOTOWANIE:

Bardzo latwe, efektowne i szybkie w wykonaniu ciastka (a wlasciwie ciacha, bo sa raczej duze), eksponujace naturalny smak swiezych owocow i zazwyczaj nieslodzonej bitej smietany. W roli glownej - moj zelazny 'naokowy biszkopt', juz tu prezentowany w szarlotce odwracanej. 1) Jaja umyc, starannie oddzielic zoltka od bialek. Bialka leciutko osolic i wstawic do lodowki do czasu, gdy beda potrzebne (ze schlodzonych bialek z odrobina soli piana lepiej sie ubija). 2) Zoltka utrzec z cukrem recznym mikserem do bialosci. 3) Make przesiac wraz z proszkiem do pieczenia. 5) Ubic bialka - najlepiej tradycyjna trzepaczka reczna, bo piana jest wowczas lepiej napowietrzona. 6) Przesiana make i ubite bialka dokladac na zmiane partiami do utartych zoltek i delikatnie mieszac, a wlasciwie 'przekladac', jak to sie robi w przypadku prawdziwych biszkoptow, tj. bez proszku do pieczenia. 7) Wymieszane ciasto wylac dosc cienka warstwa na plaska forme (mozna ja wysmarowac maslem lub wylozyc papierem do pieczenia; sama pieke w silikonie, a wiec obywa sie i bez tego) - moja jest dosc duza, jakies 50 na 40 cm. Wstawic do piekarnika nagrzanego ciut ponizej 200 C (180-190 C) i piec jakies 10 minut, az ciasto ciut podrosnie i lekko sie zezloci. Dla spokoju sumienia mozna sprawdzic wykalaczka, czy ciasto sie wystarczajaco upieklo. 8) Forme wyjac, placek przekroic na kilka sporych kwadratow (u mnie wychodzi 9 duzych). Kazdy kwadrat lekko zlozyc na pol po przekatnej (nie zaginac, nie przyplaszczac, niech zlozony rog opadnie pod wlasnym ciezarem), a ze kwadraty sa niezbyt kwadratowe, to rogi beda sie nieco mijac - i o to wlasnie chodzi, bo po wypelnieniu smietana i owocami ladniej to wyglada. Posypac jeszcze cieple trojkaty cukrem pudrem - bedzie sie lepiej trzymal, choc mozna dopiero po zakonczeniu nadziewania. Pozostawic do wystygniecia. 9) Ciastka wykanczac na krotko przed podaniem, by owoce i smietana byly swieze, a nadzienie nie rozmoczylo biszkoptowych kopert. 10) Umyc i oczyscic owoce, wieksze przekroic na kawalki czy plasterki. Ubic smietane na sztywno trzepaczka lub mikserem na wolnych obrotach (na szybkich zrobi sie maslo; maslo sie zrobi takze przy zbyt dlugim ubijaniu i wowczas bita smietane trzeba szybko przerabiac na maslany krem z dodatkiem jakiegos pasujacego do owocow alkoholu i cukru pudru). Delikatnie odchylic rog biszkoptu, hojnie posmarowac smietana, rzucic na smietane spora garstke owocow, przykryc smietana, opuscic rog. Powtorzyc operacje z pozostalymi ciastkami. Mozliwie szybko podawac. Daje sie toto spozywac wylacznie widelczykiem (w przypadku dzieci - lyzeczka, a i tak beda cale w smietanie).


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biszkopt z bita smietana i truskawkami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Tartaletki z musem malinowym Bueno wafelki w rumowej polewie Babeczki z musem i malinami
Domowe wafelki bueno Orzechowo śliwkowe tartaletki  Ciasteczka a'la Oreo
Malutkie ptysie Mini eklerki z bitą śmietaną Rurki z pomarańczową nutką
Ciasteczka biszkoptowe z brzoskwiniami Makowe babeczki z adwokatowym kremem Ciasteczka kokosowe z lemon curd

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane