bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasto biszkoptowe bardzo często gości w moim domu , moja rodzinka się nim zajada . Proste i smaczne ciasto .

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki:

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

 

  • Biszkopt:

 

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa śmietanowa:

 

 

  • 4 łyżeczki cukru pudru

 

  • cukier waniliowy

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • 3 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami
Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x40c.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzoną dodajemy do masy śmietanowej.

Masę wykładamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy, przekrojone na pól układamy na masie śmietanowej.

Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą wylewamy na truskawki. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.