Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z borówkami

Biszkopt z borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Puszysty biszkopt z masą karpatkową z dużą ilością borówek i galaretką jagodową, moja propozycja na lekkie ciacho z sezonowymi owocami.

Biszkopt z borówkami

Składniki:

Biszkopt z borówkami

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 8 łyżek maki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • op kremu do karpatki
  • 200 g masła
  • 1/2 l mleka
  • 3 szkl borówek
  • galaretka jagodowa na 1,5 szkl wody

do nasączenia biszkoptu

  • 1/2 szkl przegotowanej, zimnej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • Wszystkie składniki mieszamy

wierzch ciasta

  • 2 galaretki jagodowe na 1,5 szkl wody
  • 3 szkl borówek

Sposób przygotowania:

Biszkopt z borówkami

Biszkopt

Do jajek wsypujemy cukier, cukier waniliowy i ubijamy do puszystości.

Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wsypujemy do ubitych jaj, delikatnie mieszamy, wylewamy do formy o wymiarach 24/35cm, pieczemy 30 minut w 175*C, studzimy, kroimy na połowę.

Nasączamy.

Masa

Krem robimy według przepisu na opakowaniu,odkładamy kilka łyżek,do reszty dodajemy oczyszczone borówki, mieszamy, wykładamy na biszkopt, na masę wykładamy tężejącą galaretkę, wcześniej rozpuszczoną w szklance wody, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, smarujemy odłożonym kremem.

Dwie galaretki rozpuszczamy w 2 szkl wody, odstawiamy do wystudzenia, dodajemy borówki, lekko tężejącą galaretkę wraz z borówkami wykładamy na biszkopt