mania

mania

Szef Kuchni
[Przepisów: 72]

Biszkopt z brzoskwiniami.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli.Piane nadal ubijac wsypujac powoli cukier zwykly oraz waniliowy.Gdy cukier sie rozpusci do piany...

Biszkopt z brzoskwiniami.

Składniki:

Biszkopt z brzoskwiniami.

  • 1½ szklanki mąki
  • 6 jajek
  • sól
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • ¾ kg brzoskwiń
  • 3-4 łyżki dżemu (najlepiej wiśniowy,porzeczkowy,żurawinowy lub borówkowy)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Biszkopt z brzoskwiniami.

Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli.Piane nadal ubijac wsypujac powoli cukier zwykly oraz waniliowy.Gdy cukier sie rozpusci do piany dodawac po jednym zoltku.Na koniec przesiana maka z proszkiem do pieczenia, dokladnie wszystko wymieszac.Brzoskwinie umyc, osuszyc przekroic na pol i wyjac pestki.Ciasto nalozyc na blache posmarowana tluszczem i wysypana bulka tarta .Na ciescie ulozyc brzoskwinie skorka do dolu.Piec 25-30 min w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu do kazdej polowki nalozyc nieco dżemu.Ciasto opruszyc cukrem pudrem.Smacznego.

Redakcja poleca: