gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Biszkopt z delicjami i masą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo dobry placek, polecam

Biszkopt z delicjami i masą

Składniki:

Biszkopt z delicjami i masą

 

  • BISZKOPT
  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA
  • 5 żółtek
  • 600 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny
  • 50 ml spirytusu
  • DODATKOWO
  • ciastka delicje
  • posypka cukierkowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt z delicjami i masą
BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitej piany dodawać pomału żółtka i mieszać na małych obrotach miksera. Po wymieszaniu ściągnąć z miksera i wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przelać do brytfanny wysmarowanej margaryną i piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. MASA: Większą część mleka zagotować. W mniejszej części wymieszać mąki i żółtka oraz cukier wanilinowy.Do gotującego się mleka wlać rozmieszane wcześniej składniki. Budyń odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po trochu zimnego budyniu. Połowę masy wyłożyć na dolną część biszkopta. Ułożyć na niej delicje i przełożyć drugą połową masy, odstawiając odrobinę do udekorowania ciasta. Przykryć drugą częścią biszkopta. Pozostałość masy wyłożyć na górną część biszkopta i posypać posypką cukierkową. Smacznego.