malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Biszkopt z dwiema masami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto to mój pomysł. Jest połączeniem jabłecznika oraz smacznego biszkoptu z bitą śmietaną. Ładnie się prezentuje na stole.

Biszkopt z  dwiema masami

Składniki:

Biszkopt z dwiema masami

 

  • Biszkopt:
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa:
  • 1/2 kg jabłek,
  • 1 galaretka,
  • 1/2 litra śmietany kremówki,
  • 3/4 szklanki cukru pudru.

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z dwiema masami
Białka ubijamy ze szczyptą soli .Następnie dodajemy cukier i ubijamy dalej. Dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy i dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy do masy. Do jednej części masy dodajemy kakao. Przekładamy do prostokątnej blachy masę biała i polewamy ciemną masą. Pieczemy biszkopt przez około 40 minut w temp. 160 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Jabłka kroimy na małe kawałki i gotujemy na małym ogniu. Galaretką gotujemy w szklance wody. Jabłka układamy na biszkopcie i wylewamy galaretkę.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wykładamy na ciasto. Dekorujemy według uznania i chłodzimy.