Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Biszkopt z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt z galaretką to bardzo dobre ciasto do kawy. Jest ono delikatne i lekkie, można do niego dodać dowolne owoce.

Biszkopt z galaretką

Składniki:

Biszkopt z galaretką

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

Wierzch

Sposób przygotowania:

Biszkopt z galaretką
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie mieszając dodajemy po troszku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Przygotowany biszkopt wylewamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok. 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy, aby ostygł.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem śnieżek. Dajemy do lodówki na pół godziny, aby masa stężała.

Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, studzimy. Truskawki kroimy na połówki. Na biszkopt dajemy masę śmietanową, układamy truskawki i zalewamy galaretką.

Dajemy do lodówki najlepiej na noc, aby ciasto dobrze stężało.