pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Biszkopt z galaretką i biszkopcikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

bardzo dobry placek, polecam wypróbować

Biszkopt z galaretką i biszkopcikami

Składniki:

Biszkopt z galaretką i biszkopcikami

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 500 ml mleka
  • galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • cukier wanilinowy
  • pół szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • kieliszek spirytusu
  • DODATKOWO
  • 2 galaretki truskawkowe
  • pół paczki biszkoptów
  • kilka kostek czekolady

Sposób przygotowania:

Biszkopt z galaretką i biszkopcikami
BISZKOPT: składniki podzielić na dwie części. Upiec 2 biszkopty. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać na piękną sztywną pianę. Dodać żółtka. Ubijać na małych obrotach miksera. Następnie wsiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką bardzo delikatnie. Przelać na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 20 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią składników na biszkopta. Oba upieczone biszkopty ostudzić. MASA: 400 ml mleka zagotować. W 100 ml mleka rozpuścić: mąki, jajka, żółtko, cukry. Zalać gotujące się mleko. Mieszać do uzyskania gęstej, gotującej się masy. Wsypać galaretkę w proszku. Mieszać aż galaretka się rozpuści. Odstawić najlepiej do kąpieli wodnej aż będzie masa zimna. Margarynę utrzeć, dodawać po trochu budyniu, na koniec dodać spirytus. Przygotować galaretki wg informacji na opakowaniu. Odstawi do lekkiego stężenia. Jeden biszkopt posmarować połową masy, na około placka ustawić biszkopty. Zalać placek tężejącą galaretką, odstawić by galaretka stężała cała. Następnie posmarować galaretkę większością pozostałej masy. Zostawić trochę na wierzch. Rozsmarować, przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch rozsmarować pozostałość masy. Zetrzeć na to kilka kostek czekolady.