anula250

anula250

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 213]

Biszkopt z galaretką i owocami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto dla każdego.

Biszkopt z galaretką i owocami.

Składniki:

Biszkopt z galaretką i owocami.

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z galaretką i owocami.
Do wysokiego naczynia wlewamy białka oddzielone od żółtek i ubijamy, następnie dodajemy cukier i miksujemy na najniższych obrotach, następnie dodajemy żółtka i miksujemy przez ok. 3 minuty na najniższych obrotach na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wylewamy ciasto i pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Po tym czasie czekamy aż biszkopt przestygnie. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i dodajemy krem w proszku ajerkoniak, postępujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy biszkopt przestygnie przecinamy go na pół i na pierwszej warstwie smarujemy powidłami z cukinii, następnie przykrywamy powidła z cukinii cienką warstwą kremu ajerkoniak, kładziemy drugą warstwę biszkoptu i smarujemy pozostałą częścią kremu. Na wierzchu układamy brzoskwinie i truskawki. Galaretkę rozrabiamy według przepisu na opakowaniu , gdy galaretka będzie lekko gęsta zalewamy owoce. Ciasto należy schłodzić w lodówce, aż galaretka zastygnie.
Smacznego :)