-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Biszkopt z gruszkami i brzoskwiniową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W domu zażyczyli sobie ciasto a że mi dwa razy nie trzeba powtarzać zaraz się za nie wzięłam. Oczywiście z gruszkami. Po co się mają zmarnować jak ich w domu nadmiar.

Biszkopt z gruszkami i brzoskwiniową pianką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Biszkopt z gruszkami i brzoskwiniową pianką

Biszkopt

Galaretka gruszkowa

  • 70 dag gruszek
  • 1 galaretka gruszkowa

Brzoskwiniowa pianka

  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 330 g śmietany 30 %

Sposób przygotowania:

Biszkopt z gruszkami i brzoskwiniową pianką
Biszkopt:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodać obie rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelać do formy i piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Upieczone ciasto wystudzić.

Gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka. Dodać cukier i 300 ml wody. Chwilkę gotować aż gruszki zmiękną. Następnie dodać suchą galaretkę, wymieszać. Pozostawić do wystudzenia i lekkiego zastygnięcia galaretki. Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto.

Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w szklance gorącej wody. Wystudzić.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać zimną galartkę brzoskwiniową. Wymieszać i szybko przelać na ciasto. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Biszkopt z gruszkami i brzoskwiniową pianką
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Biszkopt z gruszkami i brzoskwiniową pianką
Do ubitych białek dodać cukier,a następnie żółtka.
Biszkopt z gruszkami i brzoskwiniową pianką
Do białek,cukru i żółtka dodać obie rodzaje mąki i proszek do pieczenia .
Biszkopt z gruszkami i brzoskwiniową pianką
Tężejącą galaretkę z gruszkami wylać na biszkopta.
Biszkopt z gruszkami i brzoskwiniową pianką
Śmietanę ubić.Dodać zimną galaretkę i natychmiast wylać na ciasto.