edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Biszkopt z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Weekend bez ciasta? Nigdy w życiu! Nie mając siły na długie stanie w kuchni, zdecydowałam się na prosty, szybki biszkopt z jabłkami. Można go podać nawet osobom na diecie łatwostrawnej, oczywiście w rozsądnej ilości :)

Biszkopt z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biszkopt z jabłkami

SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM:

  • 4 duże jajka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 pełne łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • 2 średnie jabłka
  • masło i mąka do przygotowania tortownicy
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami

ETAP 1:

Biszkopt z jabłkami
Żółtka utrzeć na gładką jasną masę z cukrem i cukrem waniliowym.

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką – ja dno wyłożyłam papierem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, podzielić na ósemki i usunąć gniazda nasienne.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Żółtka utrzeć na gładką jasną masę z cukrem i cukrem waniliowym.
Pod koniec ucierania dodać gorącą wodę.

ETAP 2:

Biszkopt z jabłkami
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (końcówki robota muszą być czyste i suche).

ETAP 3:

Biszkopt z jabłkami
Pianę przełożyć do masy żółtkowej.

Pianę przełożyć do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

ETAP 4:

Biszkopt z jabłkami
Dodać przesianą z proszkiem mąkę.

Dodać przesianą z proszkiem mąkę i ponownie delikatnie wymieszać szpatułką, zagarniając ciasto od spodu.

ETAP 5:

Biszkopt z jabłkami
Na wierzchu rozłożyć cząstki jabłek.

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć cząstki jabłek i od razu wstawić formę do nagrzanego piekarnika.

ETAP 6:

Biszkopt z jabłkami
Biszkopt wystudzić w foremce.

Piec 35-40 minut, do „suchego patyczka”. Wystudzić w foremce, po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


Tagi:

biszkopt