Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1105]

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną to bardzo dobre ciasto . Uwielbia je cała moja rodzina, więc robię je dość często.

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa

Bita śmietana

  • 1 opakowanie śnieżki
  • ¾ szkl mleka

Dodatkowo

  • Posypka dekoracyjna

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem. Następnie powoli dodajemy po jednym żółtku. Na koniec delikatnie mieszając dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku. W temp. 180 stopni ok. 25 minut. Wyciągamy i chłodzimy.

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Do rondelka dajemy masło i topimy. Następnie dodajemy przygotowane jabłka i smażymy ok. 10 minut. Wsypujemy galaretki i jeszcze przez 3 minuty smażymy. Gorącą masę jabłkową rozkładamy na biszkopcie i czekamy aż ostygnie.

W tym czasie do garnka wlewamy zimne mleko, dodajemy śnieżkę i miksujemy. Na zimną masę jabłkową dajemy ubitą śmietanę. Posypujemy posypką i wstawiamy do lodówki.