Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Biszkopt z jabłkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i galaretką jest lekkie i proste w przygotowaniu. To ciasto jest jedno z moich ulubionych.

Biszkopt z jabłkami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i galaretką

 

  • 6 jajek
  • 2/3 szkl cukru
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2,5 szkl wody

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i galaretką
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć do 2.5 szklanki wrzącej wody i gotować do miękkości ( nie rozgotować jabłek) Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( taką z piekarnika). Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Upieczone ostudzić, przekroić na pół. Na 1 biszkopt wyłożyć 2/3 tężejącej galaretki, przykryć drugim plackiem, na wierzch wyłożyć pozostałą galaretkę z jabłkami. Ciasto włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Biszkopt z jabłkami i galaretką
Do miękkich jabłek wsypać galaretki i wymieszać
Biszkopt z jabłkami i galaretką
Z jajek mąki i cukru przygotować ciasto i wyłożyć na blaszkę
Biszkopt z jabłkami i galaretką
Upieczony biszkopt przekroić lub upiec 2 biszkopty na mniejszych blaszkach
Biszkopt z jabłkami i galaretką
Tężejącą galaretką z jabłkami przełożyć upieczone biszkopty