zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Biszkopt z jabłkami i gruszkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

puszysty biszkopt z jabłkami i gruszkami

Biszkopt z jabłkami i gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i gruszkami

 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500 + 1 łyżka
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina pomarańczowego barwnika spożywczego w proszku
  • 2 duże jabłka
  • 3 średnie gruszki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i gruszkami
Jabłka i gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Wrzucić owoce do miski, dodać łyżkę mąki i przemieszać aby mąka oblepiła owoce. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Potem dodać żółtka i ubić na puszystą masę. Następnie przesiać obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i barwnikiem, delikatnie wymieszać. Dodać olej i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć owoce. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu przestudzić ciasto i posypać cukrem pudrem, pokroić i podawać.
Biszkopt z jabłkami i gruszkami
Etap 1przygotowane ciasto przełożyc do formy
Biszkopt z jabłkami i gruszkami
Etap 2 potem na ciasto wyłożyć przygotowane owoce
Biszkopt z jabłkami i gruszkami
Etap 3ciasto piec w piekarniku przez 40 minut
Biszkopt z jabłkami i gruszkami
Etap 4przestudzone posypac cukrem pudrem