cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Biszkopt z jabłkami i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny biszkopt z jabłkami, lekkim musem jabłkowym oraz chrupiącą posypką z wiórek kokosowych. Rozpływa się w ustach :).

Biszkopt z jabłkami i kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i kokosem

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA JABŁKOWA:
  • 4-5 jabłek
  • 1 litr soku jabłkowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • MASA KOKOSOWA:
  • 1/2 kostki masła
  • 200g kokosu
  • 2 białka
  • 2 żółtka

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i kokosem
Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo, dalej ubijając po jednym żółtku, cukier i mąki z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze wymieszać, wyłożyć na formę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170*C na ok 35-45min. Ostudzić. Przygotować masę jabłkową: jabłka obrać, pokroić w ósemki i wyłożyć na ostudzony biszkopt. Następnie przygotować budyń: 1/2 litra soku jabłkowego zagotować, drugą połowę wymieszać z budyniami i dodać do gotującego się soku. Mieszać intensywnie do momentu zagotowania się. Całość wyłożyć na jabłka na biszkopcie. Przygotować masę kokosową: masło roztopić, wsypać kokos i wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do niej 2 łyżki cukru i żółtka. Całość połączyć i wyłożyć na masę jabłkową. Wszystko zapiec w piekarniku przez 10-12 min w temp. 180*C.
Biszkopt z jabłkami i kokosem
Etap 1 - przygotować biszkopt
Biszkopt z jabłkami i kokosem
Etap 2 - jabłka obrać, pokroić w ósemki i wyłożyć na biszkopt
Biszkopt z jabłkami i kokosem
Etap 3 - na jabłka wyłożyć masę jabłkową
Biszkopt z jabłkami i kokosem
Etap 4 - wyłożyć kokos i całość zapiec w piekarnku