agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Biszkopt z jabłkiem i cytrynową pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna wersja szarlotki na biszkopcie z cytrynowo- śmietankową pianką. Ta wersja szarlotki jest lekka i pyszna.

Biszkopt z jabłkiem i cytrynową pianką

Składniki:

Biszkopt z jabłkiem i cytrynową pianką

biszkopt

  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 3 łyzeczki proszku do pieczenia

masa jabłkowa

  • 700 g jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 galaretki agrestowe

pianka śmietanowa

  • 1 litr śmietany 36%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • czekolada

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkiem i cytrynową pianką
Biszkopt:

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do natłuszczonej formy i piec 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, dodać cukier oraz wodę. Gotować pod przykryciem około 10 minut Zdjąć z ognia wsypać galaretki.

Pianka:

Śmietanę ubić z cukrem i tężejącą galaretka cytrynową. Biszkopt posmarować masa jabłkowa, na wierzch wyłożyć bitą śmietaną, polać roztopiona czekolada. Ostudzić w lodówce około 2 godzin.