Strona główna Biszkopt z kremem

Biszkopt z kremem

Biszkopty « poprzedni | następny »
Danusia19671

Złoty Ekspert
Przepisy: 1064
Biszkopt z kremem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Ciasto do jutrzejszej kawki


trudność: średnie
czas:

Biszkopt z kremem - SKŁADNIKI:

  • 4 szt jajka
  • 0,5 szkl cukier
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 szkl mąka
  • 1 łyżka kawa rozpuszczalna
  • 1/2 szkl woda przegotowana letnia
  • 2,5 łyżki żelatyna
  • 7 łyżek cukier puder
  • 1/2 szkl śmietana 24%
  • 1/2 szkl woda gorąca
  • alkohol (rum lub wódka)

Biszkopt z kremem - PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:
Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.
Z białek ubić pianę, dodać do masy żółtkowej delikatnie mieszając.
Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w 175 stop.
Biszkopt przekroić na 2 części.
KREM:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Kawę zalać 1/2 szkl gotowanej wody, wymieszać.
Dodać do kawy żelatynę, wymieszać.
Do nie całkiem ubitej śmietany dodać żelatynę z kawą i delikatnie mieszać.
PONCZ
1/2 l wody, wymieszać z alkocholem.
Pierwszą część biszkoptu nasączyć ponczem.
Na nasączony pierwszy krążek biszkoptu wyłożyć masę kawową, przykryć drugą częścią ciasta.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biszkopt z kremem  

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane