Strona główna Biszkopt z kremem

Biszkopt z kremem

Biszkopty « poprzedni | następny »
Danusia19671 - Przepis na: Biszkopt z kremem offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1006
Biszkopt z kremem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Ciasto do jutrzejszej kawki


trudność: średne
czas:

Biszkopt z kremem - SKŁADNIKI:

  • 4 szt jajka
  • 0,5 szkl cukier
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 szkl mąka
  • 1 łyżka kawa rozpuszczalna
  • 1/2 szkl woda przegotowana letnia
  • 2,5 łyżki żelatyna
  • 7 łyżek cukier puder
  • 1/2 szkl śmietana 24%
  • 1/2 szkl woda gorąca
  • alkohol (rum lub wódka)

Biszkopt z kremem - PRZYGOTOWANIE:

CIASTO:
Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.
Z białek ubić pianę, dodać do masy żółtkowej delikatnie mieszając.
Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w 175 stop.
Biszkopt przekroić na 2 części.
KREM:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Kawę zalać 1/2 szkl gotowanej wody, wymieszać.
Dodać do kawy żelatynę, wymieszać.
Do nie całkiem ubitej śmietany dodać żelatynę z kawą i delikatnie mieszać.
PONCZ
1/2 l wody, wymieszać z alkocholem.
Pierwszą część biszkoptu nasączyć ponczem.
Na nasączony pierwszy krążek biszkoptu wyłożyć masę kawową, przykryć drugą częścią ciasta.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biszkopt z kremem  

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane