Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Biszkopt z kremem budyniowym i musem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Delikatne ciasto budyniowe z truskawkowym musem!

Biszkopt z kremem budyniowym i musem

Składniki:

Biszkopt z kremem budyniowym i musem

 

  • BISZKOPT:

 

 

  • cukier - 4 łyżki

 

  • cukier wanilinowy - 1 op

 

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

 

 

  • MASA BYDYNIOWA:

 

  • budyń waniliowy - 3 op

 

  • cukier - 5 łyżek

 

 

 

  • DODATKOWO :

 

 

  • herbatniki - ok. 16 szt

 

  • galaretka truskawkowa - 1 op

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem budyniowym i musem
SKŁADNIKI: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek z cukrami. Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku ... a następnie po 1 łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut / 180 C Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka. Resztę wlewamy do garnka , dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy na wolnym ogniu ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą. Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy. Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt. Na całośc układamy herbatniki i odstawiamy na chwilę do ostudzenia.MUS: Galaretkę gotujemy w odrobinę mniejszej ilości wody , niż to pisze na opakowaniu. Umyte truskawki miksujemy blenderem na masę. Dodajemy do przestudzonej!!! galaretki. Wylewamy na tężejące ciasto. Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc )