Strona główna Biszkopt z kremem budyniowym z galaretką

Biszkopt z kremem budyniowym z galaretką

Przepis redakcyjny
Biszkopt z kremem budyniowym z galaretką
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Ciasto: białka oddzielić od żółtek, ubić na pianę. Dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubity


trudność: łatwe
czas:

Biszkopt z kremem budyniowym z galaretką - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 8 jajek,
  • 8 łyżek cukru,
  • 8 łyżek mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Krem:
  • ½ l mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 dag mąki ziemniaczanej,
  • 6 dag maki pszennej,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 2 galaretki o różnych kolorach.

Biszkopt z kremem budyniowym z galaretką - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: białka oddzielić od żółtek, ubić na pianę. Dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych z cukrem jajek, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części. W dużej tortownicy upiec osobno dwa biszkopty.

Krem: galaretki przyrządzić według przepisu podanego na opakowaniu biorąc ½ wody mniej niż podaje przepis. Galaretki wylać osobno do płaskich naczyń (np. do blach do pieczenia ciasta) i odstawić do stężenia, a następnie pokroić je w kostkę.

Odlać ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, odlać połowę, wsypać żelatynę, mieszać do rozpuszczenia, odstawić do przestudzenia.

W zimnym mleku rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlać do pozostałego wrzącego mleka, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas mieszając ugotować budyń. Do budyniu wlać przestudzone mleko z żelatyną, wymieszać. Część kremu odłożyć do dekoracji.

Krem budyniowy połączyć z pokrojonymi galaretkami.

Upieczone i wystudzone biszkopty przełożyć kremem. Wierzch ciasta posmarować odłożonym wcześniej kremem bez galaretek. Udekorować pokrojoną galaretką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biszkopt z kremem budyniowym z galaretką  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Sernik a'la kukułka z białą polewą Ciasto "Cycki Murzynki" Jabłkowo kokosowe muffinki
Muffiny marchewkowe wg Zub3ra Pyszne oczy Carycy Tarta czekoladowo wiśniowa
Babka serowa z rodzynkami Szybki torcik z truskawkami Codzienny drożdżowy z owocami
Wiśniowo-cytrynowa babka Ciasto z orzechową kruszonką Torcik z kremem budyniowo - kokosowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane