Strona główna Biszkopt z kremem budyniowym z galaretką

Biszkopt z kremem budyniowym z galaretką

Przepis redakcyjny
Biszkopt z kremem budyniowym z galaretką
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Ciasto: białka oddzielić od żółtek, ubić na pianę. Dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubity


trudność: łatwe
czas:

Biszkopt z kremem budyniowym z galaretką - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 8 jajek,
  • 8 łyżek cukru,
  • 8 łyżek mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Krem:
  • ½ l mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 dag mąki ziemniaczanej,
  • 6 dag maki pszennej,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 2 galaretki o różnych kolorach.

Biszkopt z kremem budyniowym z galaretką - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: białka oddzielić od żółtek, ubić na pianę. Dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych z cukrem jajek, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części. W dużej tortownicy upiec osobno dwa biszkopty.

Krem: galaretki przyrządzić według przepisu podanego na opakowaniu biorąc ½ wody mniej niż podaje przepis. Galaretki wylać osobno do płaskich naczyń (np. do blach do pieczenia ciasta) i odstawić do stężenia, a następnie pokroić je w kostkę.

Odlać ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, odlać połowę, wsypać żelatynę, mieszać do rozpuszczenia, odstawić do przestudzenia.

W zimnym mleku rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlać do pozostałego wrzącego mleka, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas mieszając ugotować budyń. Do budyniu wlać przestudzone mleko z żelatyną, wymieszać. Część kremu odłożyć do dekoracji.

Krem budyniowy połączyć z pokrojonymi galaretkami.

Upieczone i wystudzone biszkopty przełożyć kremem. Wierzch ciasta posmarować odłożonym wcześniej kremem bez galaretek. Udekorować pokrojoną galaretką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biszkopt z kremem budyniowym z galaretką  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Majonezowe drożdżówki z cynamonem Kakaowe ciasto z dynią i gruszkami Domowe lody kawowe
Deser z ananasem i poziomkami Deser z kaszą i musem truskawkowym Tarte tatin, czyli odwrócona tarta z jabłkami
Ciasto czekoladowe Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową Owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką
Torcik tiramisu -  moja wersja Cynamonowy pudding chia Bananowo - kakaowe muffinki

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane