Tit

Tit

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 820]

Biszkopt z kremem budyniowym z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: białka oddzielić od żółtek, ubić na pianę. Dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubity

Biszkopt z kremem budyniowym z galaretką

Składniki:

Biszkopt z kremem budyniowym z galaretką

  • Ciasto:
  • 8 jajek,
  • 8 łyżek cukru,
  • 8 łyżek mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Krem:
  • ½ l mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 dag mąki ziemniaczanej,
  • 6 dag maki pszennej,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 2 galaretki o różnych kolorach.

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem budyniowym z galaretką

Ciasto: białka oddzielić od żółtek, ubić na pianę. Dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych z cukrem jajek, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części. W dużej tortownicy upiec osobno dwa biszkopty.

Krem: galaretki przyrządzić według przepisu podanego na opakowaniu biorąc ½ wody mniej niż podaje przepis. Galaretki wylać osobno do płaskich naczyń (np. do blach do pieczenia ciasta) i odstawić do stężenia, a następnie pokroić je w kostkę.

Odlać ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, odlać połowę, wsypać żelatynę, mieszać do rozpuszczenia, odstawić do przestudzenia.

W zimnym mleku rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlać do pozostałego wrzącego mleka, dodać cukier i cukier waniliowy, cały czas mieszając ugotować budyń. Do budyniu wlać przestudzone mleko z żelatyną, wymieszać. Część kremu odłożyć do dekoracji.

Krem budyniowy połączyć z pokrojonymi galaretkami.

Upieczone i wystudzone biszkopty przełożyć kremem. Wierzch ciasta posmarować odłożonym wcześniej kremem bez galaretek. Udekorować pokrojoną galaretką.