Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Biszkopt z kremem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

biszkopt z kremem i owocami - wszystkim smakuje!

Biszkopt z kremem i owocami

Składniki:

Biszkopt z kremem i owocami

 

  • 1 biszkopt (w/g sprawdzonego przepisu),
  • 15 dkg jagód,
  • 2 brzoskwinie albo nektarynki,
  • 20 dkg truskawek świeżych albo mrożonych
  • 2 op. galaretki w proszku o smaku brzoskwiniowym albo cytrynowym,
  • 2 szkl. mleka,
  • sok z jednej dużej cytryny do kremu + sok z drugiej do ponczu,
  • 8 łyżek cukru do budyniu + 2-3 łyżki do ponczu,
  • 2 op. budyniu waniliowego (takiego na 1/2 l mleka),
  • 1 kostka masła 250 g

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem i owocami
Biszkopt upiekłam w tortownicy śr. 32 cm w/g sprawdzonego przepisu http://gotujmy.pl/biszkopt-przepis-podstawowy-niezawodny,przepisy,52754.html dodając do mąki skórkę otartą z jednej, dużej cytryny. Po ostudzeniu przekroiłam poziomo na pół. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Budynie rozmieszać w 1 szkl. mleka, drugą zagotować z cukrem, wlać rozmieszany budyń, mieszając zagotować i gotować 3 min.. Odstawić pod szczelnym przykryciem do całkowitego ostygnięcia. Zimny utrzeć z miękkim masłem na gładką masę, pod koniec dodawać stopniowo sok z jednej cytryny. W 1/2 szkl. ciepłej wody rozpuścić 2-3 łyżki cukru i dodać sok z cytryny, takim ponczem skropić blaty biszkoptu. Jeden wyłożyć na dno tortownicy, na to krem i przykryć drugim blatem. Na wierzchu ułożyć owoce - brzoskwinie pokrojone w plasterki, jagody i truskawki poprzekrawane na połówki albo ćwiartki. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Tagi:

biszkopt