aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Biszkopt z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto na święta i nie tylko nic tylko wypiekać.

Biszkopt z makiem

Składniki:

Biszkopt z makiem

 

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mak:
  • 1,5 szkl maku
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 margaryna
  • dowolny zapach do ciast
  • do smaku bakalie
  • DODATKOWO:
  • 1 polewa czekoladowa
  • do dekoracji wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Biszkopt z makiem
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, miksujemy a następnie dodajemy mąkę pszenną, olej, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blachę 25/36 i pieczemy około 30 minut.Chłodny przekrawamy na pół. Mak: Mak zalewamy wrzącą wodą i gotujemy 20 minut. Gasimy i studzimy. Następnie odcedzamy z niego wodę i mielimy go 2 razy w maszynce. Do maku dodać całe jajka, mąkę ziemniaczaną i zapach np. migdałowy, mieszamy dokładnie. Margarynę zagotowujemy i dodajemy do niej przygotowany mak i gotujemy chwilkę do zgęstnienia. Gorącą masą makową przekładamy biszkopt. Wierzch ciasta dekorujemy polewą i wiórkami kokosowymi.