Biszkopt z makiem 7

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

..............................................

Biszkopt z makiem 7

Składniki:

Biszkopt z makiem 7

 

  • Ciasto:
  • 4 jaja
  • 1 szkl cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 1 i 1/2 szkl maku
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
  • 25 dag margaryny zwyklej

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z makiem 7
Ciasto: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.Dodać żółtka,mąkę, oliwę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Masa makowa: Mak zalać wrzącą wodą i gotować ok 30 min. Odstawić do wystygnięcia i odcedzić. Następnie przekręcamy mak przez maszynkę 3 razy. Margarynę rozpuszczamy w garczku i dodajemy do niej mak wymieszany z mąką ziemniaczaną,jajka,cukier i można również zapach migdałowy. Mieszamy masę na ogniu do zagęstnienia. Ciasto przekroić na 2 części i przełożyć gorącym makiem. Po wierzchu biszkoptu możemy udekorować rozpuszczoną, dowolną polewą.