olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Biszkopt z mandarynkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny biszkopt nasączony wódką, z warstwą soczystych mandarynek zalanych następnie galaretką pomarańczową.

Biszkopt z mandarynkami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z mandarynkami i galaretką

 

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml śmietany 36%
  • 100 ml wody
  • 30 ml wódki czystej
  • 10 mandarynek
  • 1 galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt z mandarynkami i galaretką
Jajka wybijam do miski. Do jajek wsypuję cukier i ucieram całość za pomocą miksera. Do masy dodaję przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość łączę, po czym dodaję olej i ponownie mieszam wszystkie składniki. Ciasto przelewam do formy, po czym piekę je w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut. Następnie biszkopt studzę i przekrajam wzdłuż. Przekrojony biszkopt skrapiam wodą połączoną z wódką. Śmietanę ubijam z cukrem waniliowym, a następnie smaruję nią krążek biszkoptu i przykrywam drugim krążkiem. Na wierzchu układam mandarynki po czym zalewam je tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki na 3 godziny, a kiedy galaretka stężeje, kroję ciasto na porcje. 
Biszkopt z mandarynkami i galaretką
Jajka myję, a następnie wybijam do miski.
Biszkopt z mandarynkami i galaretką
Do jajek wsypuję cukier i ucieram całość za pomocą miksera.
Biszkopt z mandarynkami i galaretką
Następnie biszkopt studzę i przekrajam wzdłuż.
Biszkopt z mandarynkami i galaretką
Na wierzchu układam mandarynki po czym zalewam je tężejącą galaretką.