olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Biszkopt z masą budyniową i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Biszkopt przełożony kremem budyniowym oraz dżemem borówkowym, który na wierzchu posiada warstwę owoców z galaretką.

Biszkopt z masą budyniową i dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z masą budyniową i dżemem

 

  • 1 biszkopt
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 słoik dżemu borówkowego
  • 1 puszka owoców
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki amaretto

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą budyniową i dżemem
Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i ucieram całość mikserem. W międzyczasie topię masło. Następnie dodaję mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i całość ucieram za pomocą miksera. Pod koniec dodaję stopione masło. Ciasto wlewam do formy, którą wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 C i piekę przez około 35 minut. Ciasto przekrawam wzdłuż, a następnie skrapiam warstwę amaretto i smaruję ją dżemem borówkowym. Następnie na dżem nakładam budyń i nakrywam drugą warstwą. Owoce z puszki odsączam z zalewy, układam na wierzchniej warstwie, a następnie zalewam galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki na 2 godziny, aby galaretka stężała.
Biszkopt z masą budyniową i dżemem
Ciasto wlewam do formy, którą wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190C i piekę przez około 35 minut.
Biszkopt z masą budyniową i dżemem
Ciasto przekrajam wzdłuż, a następnie skrapiam warstwę amaretto i smaruję ją dżemem borówkowym.
Biszkopt z masą budyniową i dżemem
Następnie na dżem nakładam budyń i nakrywam drugą warstwą.
Biszkopt z masą budyniową i dżemem
Owoce z puszki odsączam z zalewy, układam na wierzchniej warstwie, a następnie zalewam galaretką. Ciasto wstawiam do lodówki na 2 godziny, aby galaretka stężała.