alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Biszkopt z masą budyniowo-jagodową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodką masę przełamuje się lekko kwaskowatym dżemem

Biszkopt z masą budyniowo-jagodową

Składniki:

Biszkopt z masą budyniowo-jagodową

 

 

  • Masa:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 żółtko
  • 20 dag masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka 3,6%
  • dżem jagodowy
  • 12 dag cukru

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą budyniowo-jagodową
Oddzielić żółtka od białek. Nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier i wlewać żółtka. Wymieszać dokładnie z mąką i proszkiem do pieczenia. Wypełnić formę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C przez 50 minut. Po ostygnięciu, posmarować przekrojony biszkopt dżemem i przełożyć masą: budyń ugotować na mleku. Przestudzić. Dodać do masła utartego z żółtkami i cukrem. Wymieszać z kakao. Wierzch ciasta także posmarować masą.