gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Biszkopt z masą jogurtową i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie i smaczne ciasto z jogurtem straciatella.

Biszkopt z masą jogurtową i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z masą jogurtową i galaretką

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą jogurtową i galaretką
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka i ponownie ubijamy na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną formę (tortownicę). Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 120 ml wody, a drugą w 500 ml wody. Obie odstawiamy do stężenia. Jogurt przekładamy do miski i wlewamy tężejącą galaretkę (rozpuszczoną w 120 ml wody) i mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki. Gdy druga galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na masę jogurtową.
Biszkopt z masą jogurtową i galaretką
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka i ponownie ubijamy na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną formę (tortownicę). Pieczemy.
Biszkopt z masą jogurtową i galaretką
Jogurt przekładamy do miski i wlewamy tężejącą galaretkę (rozpuszczoną w 120 ml wody) i mieszamy.
Biszkopt z masą jogurtową i galaretką
Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki..
Biszkopt z masą jogurtową i galaretką
Gdy druga galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na masę jogurtową.